Online napok előadásai

Rendezvényünk online napjának rögzített előadásai az alábbiakban rendelhető meg

A 2023-as online nap előadásai

Ebben a pontban a  Beszerzői Bár 5.0 október 16-i online szakmai programjának felvételeit teszük elérhetővé azok számára, akik nem tudtak részt venni rendezvényünkön, de kíváncsiak a kerekasztalok témavezetőinek összefoglalóira.

AZ ELŐADÁSOKRÓL ÁLTALÁBAN

A Beszerzői Báron néhány kiemelt plenáris előadás mellett alapvetően World Cafe beszéltések zajlanak. Megadott témáknál – érdeklődési körülne megfelelően – kialakított 10-12 fős asztaltársaságok beszélgetnek szakértő témavezető moderálásval a legégetőbb beszerzési témákról.

Az elérhető előadások az online nap során elhangzott témavezetői beszámolók, melyekben a kerekasztalok résztvevőinek tudása és tapasztalata is megjelenik.

A lentiekben e beszámolók témáit mutatjuk be.

Mesterséges intelligencia a beszerzésben
A beszerzés.hu AI a beszerzésben munkacsoportja adja majd ennek a World Cafe beszélgetésnek a gerincét, hogy garantáltan a legizgalmasabb témákról legyen szó. Akár az elején tartasz az AI-utazásnak, akár az úttörők között vagy, ennél az asztalnál kíváncsiak leszünk a benyomásaidra és a tapasztalataidra.

A határaink felfedezése: A mesterséges intelligencia megjelenése a beszerzésben forradalmat indított el, átalakítva a hagyományos folyamatokat, és új utakat nyitva a hatékonyság és az innováció előtt. Beszélgetésünk az AI és a beszerzés izgalmas metszéspontjába merül el, megvizsgálva, hogy a gépi tanulás és a prediktív analitika hogyan alakítja át a beszerzést, a szerződéskezelést és a kockázatértékelést.

Foglalkozunk majd a mesterséges intelligencia meglévő rendszerekbe való integrálásának kihívásaival, az automatizált döntéshozatal etikai megfontolásaival, valamint azokkal a készségekkel, amelyekre a beszerzési szakembereknek szükségük van ahhoz, hogy maximalizálják ennek az áttörő technológiának az előnyeit.

Csatlakozz hozzánk, hogy közösen feltárjuk a beszerzés jövőjét az AI korában.

Digitális (r)evolúció a beszerzésben
A várható tartalomról:

 • Digitális (r)evolúció fokozatai a beszerzésben
 • Hol tartunk most a digitalizációban, hol vannak a lehetőségeink határai?
 • E-sourcing bevezetés sikerkritériumai
 • Beszerzői kihívások, hibák, tapasztalatok, best practice-ek a teljes digitalizáció felé vezető úton
Innováció a beszerzési folyamatokban
A beszerzés újragondolása: a gyorsan változó üzleti környezetben a beszerzési folyamatok innovációja nem csak hasznos, hanem elengedhetetlen.

Ez a kerekasztal-beszélgetés azt vizsgálja, hogy az előremutató szervezetek hogyan használják ki a legmodernebb technológiákat és az újszerű megközelítéseket beszerzési folyamataik átalakítására.

Boncolgatni fogjuk a digitális beszerzési platformok térnyerését, valamint a bigdata felhasználását a megalapozott döntéshozatalhoz, de akár szóba kerülhetnek szervezeti innovációk is.

Élénk vitára számítunk, miközben kibontjuk, hogyan alakítják át ezek az innovációk a beszerzést, a nagyobb agilitás és a jobb költséghatékonyság érdekében.

Hogyan fejlesszük és tartsuk meg a beszerzőinket?
A beszerzés világában a tehetségek kutatása, motiválása és megtartása kulcsfontosságú a fenntartható sikerhez.

Ezen a beszélgetésen megvizsgáljuk a tehetségfejlesztés és motiváció legkorszerűbb stratégiáit vizsgáljuk meg.

Szó lesz a tehetségmegtartás legjobb gyakorlatairól is, beleértve a jutalmazó munkakörnyezet megteremtését, az eredmények elismerését és a világos karrierépítési lehetőségek biztosítását.

Derítsük ki együtt, hogyan adhatunk lehetőséget a legjobb beszerzési szakembereinknek arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket.

A beszerzés cégen belüli elismertségének növelése
Ez a beszélgetés a beszerzés stratégiai értékének láthatóbbá és érthetőbbé tételével foglalkozik.

Megvizsgáljuk, hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a beszerzés hozzájárulását a cég műödéséhez, és a beszerzésnek a szervezet pozicionálásának módjait.

Csatlakozz hozzánk, hogy megoszthasd velünk meglátásaid és stratégiáid, és megtudd, hogyan tudod tovább növelni a beszerzés szerepét és elismertségét a szervezeten belül!

Karriermenedzsment és a motiváció megőrzése
Beszélgetésünkön a hatékony karriertervezés stratégiáit vizsgáljuk meg, beleértve a növekedési lehetőségek azonosítását, a reális célok kitűzését és a személyes törekvések összehangolását a szervezeti igényekkel.

A motiváció pszichológiájába is belemerülünk, és megvitatjuk, hogyan lehet energiát gyűjteni a rutinfeladatok szorításában, hogyan lehet megbirkózni a stresszel, és hogyan lehet fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát.

Árkontroll direkt és indirekt területeken
Az árkontroll a globális gazdasági környezet bizonytalanságai miatt ma már valódi művészetnek számít. Keressük közösen a taktikákat, amelyen nem mennek a minőség vagy a stratégiai kapcsolatok rovására!

Ez a kerekasztal-beszélgetés az árkontrollal kapcsolatos kihívásokat és stratégiákat vizsgálja meg különböző ágazatokban.

Megvitatjuk a beszállítókkal folytatott tárgyalási taktikákat, a kereslet előrejelzésének és a piaci információknak a hatékony felhasználását, valamint a folyamatok optimalizálásával elérhető költségmegtakarítás lehetőségeit.

 

Világok harca. Low Cost Country Sourcing: lehetetlen kérések, valós megoldások!

Világjárványok, a Szuezi-csatorna elzárása, geopolitikai konfliktusok – mindez komoly hatással van az ellátási láncokra.

Mi számít ma a beszerzésben „olcsó országnak”?

Mi az ázsiai beszállítók válasza az ellátási láncok rövidítésére, Kelet-Európa előretörésére?

Hogyan reagálnak a gyártók a különböző alkatrész-igényekre és azok rugalmasabb kezelésére?

Adjunk együtt választ az ellentmondásokra, kínáljunk megoldást a lehetetlennek tűnő kérésekre!

2024: szemléletváltás a beszerzésben és saját magunkban
 • A beszerzési stratégia igazítása a vállalati stratégiához – vagy oda-vissza?
 • Transzparencia és láthatóság: kerüljön reflektorfénybe a beszerzés!
 • Szemléletváltás kinek a fejében kell, hogy elkezdődjön? Ki az első?
 • Belső kommunikáció: nem elég az aranytojást megtojni, kotkodácsolni is kell! Kommunikációs terv készítése.
 • Mennyire a mi felelősségünk, ha nem ismernek el minket?
 • Hová pozíciónáljuk a beszerzést? Legyünk tisztában a vállalaton belüli szerepünkkel.
 • A beszerző: megmondó ember vagy belső tanácsadó? Mit gondol magáról a beszerző, mit gondolnak rólunk a többiek?
 • Ötletek a belső kapcsolatok tudatos fejlesztésére, stakeholder menedzsment.
A beszállítófejlesztés kihívásai, beszállítóhiány, kapacitáshiány kezelése
A beszállítófejlesztés jelentős változásokon megy keresztül, amit a jelenlegi globális beszállító- és kapacitáshiány is fokoz. Ezen a beszélgetésen az egyedi kihívásokat boncolgatjuk: a működési zavarokat, a minőségromlást és a megnövekedett átfutási időt. A résztvevők megoldásorientált párbeszédet folytatnak a beszállítók diverzifikálásának, a kapacitástervezésnek és a rugalmas beszállítói kapcsolatok ápolásának hatékony stratégiáiról.

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy tanulj arról, hogyan lehet átvészelni ezeket a viharos időket, és hogyan lehet biztosítani a stabil ellátási láncot.

Válság- és/vagy változásmenedzsment a beszerzésben

A változás létünk egyik fontos része, egyéni és üzleti életünk mozgatórugója. Az egyén és szervezet oldaláról nézve az elkövetkező évek nagy kihívásai a válságok és változások jeleinek időben történő felismerése, stratégiák és fejlesztési tervek időben történő megalkotása, akciók időben történő elindítása és végrehajtása. Elengedtethetetlen a változásokhoz a rugalmas, és alkalmazkodó viselkedés kialakítása, valamint a változtatásból adódó fejlődési potenciálok kiaknázása, a megújulás véghezvitele.

A kerekasztal beszélgetés fő célja, hogy a résztvevők megosszák saját beszerzési területükön milyen változásokat és válságokat éltek meg, valamint mit tettek, vagy javasolnak tenni a kollégáknak annak érdekében, hogy:

 • Megelőzzük a válságot, és a változtatás jó irányba menjen?
 • Milyen nehézségeket okozott, ha nem alkottuk meg időben a változtatási stratégiánkat, terveinket, lépéseinket?
 • Milyen kommunikációt követtünk a sikeres változtatás végrehajtása érdekében?
 • Hogyan kezeltük a félelmeket?
 • Hogyan hoztuk ki a pozitív hozzáállást a kollégákból?
 • Milyen szemléletű beszerzők élhetik túl a változásokat, változtatásokat?
 • Mi a beszerzési vezető szerepe és feladata a változtatásban?
 • Konkrét beszerzési esetek kielemzése, mit tanulhatunk egymástól (különösen a digitális transzformáció, szoftverbevezetések/cserék/funkcióbővítések, új beszerzési szabályzó rendszerek)
 • Milyen változás menedzsment eszközöket használtunk a siker érdekében?
 • Milyen hatásai voltak a beszerzés területére a válságoknak, változtatásoknak?
 • Mit tettünk annak érdekében, hogy a munkavállalói elkötelezettséget növeljük, a munkaerőt megtartsuk?
Beszerzési kockázatok kezelése
Ennél az asztalnál résztvevőink beszerzési kockázatok azonosításával, kezelésével és minimalizálásával kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, módszereket és stratégiákat osztanak meg egymással.

Hasznosítsd a megosztott tudást és eszközöket, hogy jobban felkészülhess a jövő kihívásaira és hatékonyabban tudd kezelni a beszerzési kockázatokat!

Stresszkezelés, reziliencia, motiváció megőrzése a beszerzési területen
Ebben a beszélgetésben résztvevőink olyan praktikus eszközöket és stratégiákat osztanak meg, amelyek segítenek a szakmai kihívásokkal való megbirkózásban, a reziliencia erősítésében és a motiváció folyamatos fenntartásában.

A sikeres és hatékony működés érdekében beszerzőként létfontosságú a stressz kezelése, a kitartás fenntartása és a motiváció megőrzése.

Csatlakozz hozzánk ebben a különleges beszélgetésben, és tapasztald meg, hogyan segíthet ez a tudás a munkában és a személyes életedben egyaránt!

A társadalmi felelősségvállalás új nagykövete a beszerzés
A társadalmi igazságtalanságok, kirekesztés, hátrányos helyzetűek ügye évtizedek óta része a fenntarthatósági diskurzusnak. A vállatoknál elsősorban a CSR és a HR terület foglalkozott ezekkel, s sajnos többségében ad hoc/projekt formában.

Tudtad, hogy a beszerzési döntések révén hosszú távú társadalmi értéket építhetsz, társadalmi sokszínűséghez és inkluzivitáshoz járulhatsz hozzá hatásosan és izgalmasan a „beszállítói sokszínűség” vagy „inkluzív beszerzés” révén? Ilyenkor nem támogatás, segítés a cél, hanem az üzleti kapcsolódás, munkahelyteremtés, termékfejlesztés révén értékteremtő fejlődést és stabilitást biztosítani az alulreprezentált csoportoknak vagy pozitív hatást generáló vállalkozásoknak.

Az EU Social Taxonomy törekvései, a CSRD (kötelező jelentéstétel) vagy a CSDDD (fenntarthatósági gondos eljárás) direktívák, de még a Green Deal, Zöld megállapodáshoz kapcsolódó szabályozások is mind célul tűzik ki az igazságosabb társadalomhoz, a jólléthez és egyenlő esélyekhez való hozzájárulást.

Csatlakozz és ismerkedj a „Buy Social” és hasonló kezdeményezésekkel, ismerd meg konkrét vállalkozások ezirányú törekvését, a társadalmi vállalkozók és alternatív kapitalisták kibenlétét, akik potenciális beszállítók  lehetnek. Miért és hogyan érdemes velük együttműködni, milyen előnye van a vállalatnak, beszerzésnek és a beszerzőnek ebből? Hogyan és hol lehet megtalálni őket? Milyen társadalmi haszna van ezen együttműködéseknek pontosan?