Krízisből erő

Szerző: | máj 9, 2023 | Beszerzői Bár | 0 hozzászólás

Az elmúlt néhány év eseményei, válságai kifordították a világot a négy sarkából, és rengeteg emberben ültetett el szorongást az, hogy megrendült az élet kiszámíthatóságába vetett hit, az általános biztonságérzet. Éppen ezért rengeteget számít, hogy hogyan tudjuk az érzéseinket felismerni, megfogalmazni, átalakítani, és hogyan tudjuk az olyan negatívnak tartott érzelmeinket, mint a félelem és a szorongás új szemüvegen át szemlélni -egyénileg, és közösségi szinten egyaránt.

De vajon hogyan hat ránk – egyénileg, és közösségi szinten – egy válsághelyzet? Hogyan lehet a felismerni, ha benne ragadunk a krízis-üzemmódban, és a nehézségből erőt kovácsolni? Hogyan lehet felvenni a harcot az élet kiszámíthatatlan fordulataival, és ahelyett, hogy folyton az események áldozatának éreznénk magunkat, új szemüvegen át nézni a kudarcokra, traumákra, és akár tanulni, fejlődni is azokból? Hogyan tudunk egyénileg és közösségi szinten rugalmasan alkalmazkodni az új helyzetekhez? Vajon min múlik, hogy a változástól való félelem gúzsba köt minket, vagy inkább egyfajta üzemanyagként előre tolva segít, hogy átlépjük a határainkat és merjünk cselekedni, előre lépni?

Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, televíziós riporter, egykori háborús tudósító, reziliencia tréner, a Félj bátran című könyv szerzője ezekre a kérdésekre keresi  a válaszokat a Beszerző Báron 2023 októberében, példaként illusztrálva saját élményeit és azokat a történeteket és interjúalanyokat, akikkel az elmúlt tizenöt évben, több, mint húsz országban, békés és háborús terepeken találkozott.

Al Ghaoui Hesna Príma Primissima és többszörös Kamera Hungária díjas újságíró, négy könyv szerzője, filmkészítő, reziliencia tréner, aki korábban számos háborús terepen forgatott hosszabb és rövidebb riportfilmeket. Saját műsorával, a Bábellel elsősorban az emberi viselkedés mozgatórugóit járta körbe. Munkája során megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is. Ezért kezdett később alaposabban foglalkozni a témával, amelyről könyvet is írt, Félj bátran címmel, amellett érvelve, a félelmet lehet hajtóerőként is használni az életünkben, nem csupán háborús tudósítóként, hanem szülőként, társként, alkotóként, alkalmazottként vagy épp vezetőként a mindennapok során is. Kétgyermekes anyaként a félelem-bátorság témájával a gyerekeket is megszólította, Holli, a hős és a Soha ne add fel című gyerekkönyveivel. Legújabb kutatási témája a lelki alkalmazkodóképesség, a poszttraumás növekedés (PTG) és az, hogy hogyan tudunk nehéz helyzetekből nemcsak visszapattanni, hanem egy krízisből akár erőt is nyerni. 2021-ben Fulbright kutatói ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ahol a Berkeley Egyetemen foglalkozott a témával. Munkája mellett a Hősök Tere kezdeményezés nagykövete és a tehetséggondozást támogató Edisonplatform gondolkodói körének tagja.

 

 

adminisztrator

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük