Kordában tarthatók az árak? Dilemmák és tippek a Beszerzői Bárról

Szerző: | nov 14, 2022 | Beszerzői Bár

A negyedik alkalommal megrendezett Beszerzői Báron több mint 200-an vettek részt a legkülönbözőbb iparágakból, és a beszerzési szakemberek egyetértettek abban, hogy soha nem látott kihívásokkal néznek szembe.

Südy György, a Beszerzői Bár alapítója és házigazdája

„Az ellátási láncok akadozása miatt az elmúlt hónapokban sokszor már nem az volt a kérdés, hogy mennyiért jutnak alapanyaghoz vagy egyéb termékekhez, szolgáltatásokhoz a cégek, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán minden, ami feltétlenül szükséges a folyamatos, üzembiztos működés fenntartásához” – mondta Südy György, a beszerzes.hu alapítója. Hozzátette, az erőviszonyok nagyot fordultak: sokszor a beszállítók kerülnek a feltételeket diktáló szerepbe, a beszerzők feladata pedig egyre inkább az lett, hogy megszerezzék a preferált vevő pozícióját, házon belül pedig minél pontosabb előrejelzések előállítását kell szorgalmazniuk. Több mint 200 beszerzési vezető cserélt tapasztalatokat a kerekasztal-beszélgetéseken, amelyek tanulságait a terület egy-egy kiváló szakértője foglalta össze.

Megszámlálhatatlan nehézség áll előttünk, azonban ma is igaz az, hogy akkor tudunk hosszútávon a beszállítóinkkal együttműködni, ha versenyképesek vagyunk. Bár ebben az időszakban a kötbér javíthatja a profitunkat rövidtávon, hosszútávon nem hoz eredményt – emelte ki Kadur Szabolcs, a Körber beszerzési vezetője, aki hozzátette, az ellátási lánc/beszerzés a vállalat motorja. Amennyiben  ez nem, vagy rosszul működik, akkor a vállalat sem sokáig fog „gurulni”, viszont ha megfelelő helyen kezelik és rendesen karbantartják, fejlesztik, akkor messzebbre juthat a vállalat is. A Beszerzői Bár gyémánt szponzorának szakértője szerint sem rövid, sem hosszútávon nem érnek sokat a „no-go agreementek”, vagyis ha a beszerzők kirúgják a beszállítókat. Az agresszív tárgyalási módszerről ezért jobb lemondani, ahogyan a beszállítók büntetése sem javasolt. Ezzel szemben a partnerkapcsolatokat érdemes fejleszteni, és a pénzügyi stabilitásra törekedni, emellett az ösztönző rendszerek vezethetnek eredményhez. (Kadur Szabolcs részletesebben is beszámol az asztalánál folyó beszélgetésekről az ide kattintva elérhető cikkben. – a szerk.)

Pézsa Noémi, a Vodafone Hungary beszerzési vezetője is egyet értett abban, hogy a jelenlegi helyzetben nagy kihívások állnak a beszerzés előtt: az infláció egyes iparágakban éves összehasonlításban 40-50%, az építőiparban ez az érték már a 60%-ot is elérheti. Ráadásul, ezek az értékek már a szerződéses lejáratokon belül is megjelennek, mint beszállítói ultimátumok: a beszállítók diktálnak, vagyis nincs már a „win-win”-re törekvés. Így tehát nem marad más, a kommunikáció a „szuper erő”: az igénylő osztályok specifikációit, igényeit érdemes még részletesebben felmérni. Hosszútávra kell tervezni, a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a nyitottság és a megbízhatóság – erősítette meg Bökönyszegi Balázs, a Grundfos szenior beszerzési menedzsere. A járványhelyzet és a háború a stratégiai beszállítói kapcsolatokra is rányomták a bélyegüket: a beszállítók kapacitásproblémákkal néznek szembe, a korábban bevált rutinok pedig teljesen megváltoztak. A fókuszterületeket a jelenlegi helyzetben a korábbinál is fontosabb meghatározni, időnként felülbírálva, ez támpontot ad a beszerzőnek, és a stresszkezelést is segíti.

A piacról és a beszállítókról pedig minden részletet meg kell érteni – tette hozzá Sidlovics Krisztián, a HELL Energy Magyarország beszerzési igazgatója. A másik kihívás a benchmarking, vagyis annak megértése, hogy milyen eszközökkel lehet mérni a jelenlegi árakat, erre jó példa az autóipar, ahol alternatív beszállítókkal is kapcsolatban állnak, ám ezek megtalálása akár évekbe is telhet. A jelenlegi helyzetben hosszútávra nem érdemes fixálni, hiszen aki hosszútávra fixál, az kockázatokat áraz be. Mindenképpen személyes kommunikációra szükséges törekedni, emellett a transzparencia, vagyis az „open book” alkalmazása is létfontosságú. Azonban kétségkívül jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az energiaárak folyamatos emelkedése jelenti.

Ráadásul, további nehézséget jelent, hogy az alternatív energiaforrások beszerzése szabályozói környezet miatt jelenleg rendkívül bizonytalan. Egy dolgot érdemes észben tartani: ami fél éve működött, már nem biztos, hogy fog, így tehát mindenképpen kellenek alternatív energiabeszerzési források, és az energiahatékonyság növelése is létfontosságú – mondta el Varga Zoltán, a Teva beszerzési igazgatója, aki egy kérdőíves felmérés eredményeit ismertette, amelyet több mint 40 cég képviselője töltött ki. Az eredmények alapján a válaszadók több mint fele még mindig egy éves időtartamra köt energiaszerződéseket, 36%-uk belefutott már abba, hogy szállítói nyomásra át kellett írnia a szerződéses kondíciókat. Ráadásul mindössze 50%-uk rendelkezik lefedett energiaszerződésekkel a következő évre. A válaszadók negyede már lépett az elmúlt időszakban alternatív energiabeszerzési irányba, azonban jelenleg a hiányok betömésén dolgoznak a legtöbben, a mozgástér csak a következő 2-10 évben nőhet. Mint mondja, rövid távon ne tegyünk mindent fel egy lapra, ekkor a megbízható partner választása, a portfóliós szemlélet segíthet, azonban a hosszabb távú stratégia kialakításához szakértők bevonásával a trendeket érdemes felmérni.

Az ellátási láncok nehézségei egyébként az autógyártásra voltak az egyik legnagyobb negatív hatással – emelte ki Németh Eszter, az Arval értékesítési igazgatója. Az Arval, a Beszerző Bár gyémánt szponzora, mint flottakezelő partner, hasznos tanácsokat nyújthat a beszerzőknek a céges autóbeszerzések változó piaci trendekhez alakításában, emellett készletes autókkal, rugalmas bérleti feltételekkel segít, hogy a céges autóik mindig rendelkezésre álljanak.

A gépek és eszközök beszerzésének főbb nehézségei a hosszabb átfutási időhöz való tervezés és az árak gyakori változásának kezelése – mutatott rá Árokszállási Rita, Prinzhorn Group Dunapack Packaging Cluster beszerzési vezetője. Az ártrendek követéséhez segítséget adhat a piaci árak lekövetése, például a beszerzes.hu oldalon, az árak tartásában pedig segíthet a fizetés rugalmassága. Fontos odafigyelni arra, hogy az előlegfizetést gépbeszerzéseknél a legtöbb esetben csakis bankgaranciával alkalmazzuk. A megtakarításon pedig érdemes a beszállítóval osztozni, ez jó ösztönzést jelenthet. Ellenben a kötbértől javasolt eltekinteni, vagy azt rugalmasan kezelni, amennyiben a végső projektlezárás tartható.

Az indirekt területen szintén van lehetőség a költségcsökkentésre, annak ellenére, hogy a terület fontosságának elismerése és felismerése még mindig nagy kihívást jelent a szakmában – mondta el Lukács Róbert, Global Sourcing Manager, ESAB egy 40 cég körében végzett felmérés eredményei alapján. A válaszadók 35%-a szerint az indirekt terület nem olyan fontos, mint a direkt, és 70%-uk szerint nem lehet rá stratégiát meghatározni. Az erőből való tárgyalás, és az árcsökkentés csak rövid távon működik, azonban hosszabb távon például az innováció, az „open book” követése lehet nyerő stratégia.

Gonda Gréta

szervezo

0 hozzászólás